آرشیو دی ماه 1402

روان كننده، فوق روان كننده، الياف فورتا، الياف ماكروسنتتيك و...

آرماتوربندی شمع بتنی (سبدبافی) چیست؟

۳ بازديد
آرماتوربندی شمع بتنی (سبدبافی) یکی از گام های اساسی در اجرای شمع بتنی در جا یا در جا ریز است. شمع در جا یا درجا ریز از خانواده شمع های بتنی است. مزایای منحصر بفرد آن به گسترش کاربرد آن در ساخت و ساز کمک کرده است. از مزایای آن میتوان به نبود محدودیت در قطر شمع، توانایی توسعه مقطع شمع در بخش انتهایی و بالا بردن توان باربری آن، هزینه تمام شده کمتر در مقایسه با گونه پیش ساخته آن، سر و صدای کمتر فرآیند شمع کوبی در محیط های شهری و امکان بررسی های خاک شناسانه در هنگام گود برداری و حفاری اشاره داشت.

ساخت دیوار حفره ای | مزایا و معایب آن

۵ بازديد

 در برخی موارد دیوارها را به صورت توخالی می‌سازند تا با قرار دادن ماده‌ی عایق در بین فضای خالی آن، بتوانند دیواری عایق ایجاد کنند. این دیوارها که دیوار حفره‌ ای نام دارند که می‌توانند بسیاری از بارهای وارده از سقف را تحمل کرده و به زمین منتقل کنند. به همین دلیل است که از این ساختار در سازه‌هایی که می‌خواهد بار سقف کمتر شود، استفاده می‌شود. این دیوارها مزایا و کاربرد فراوانی دارند که در ادامه به برسی بیشتر آن خواهیم پرداخت.

دیوار حفره ای چیست؟
دیوار حفره ای به دیوارهایی گفته می شود که به گونه ای ساخته می شوند که فضای خالی یا حفره ای بین تک جداره باقی بماند. آنها همچنین به عنوان دیوار توخالی شناخته می شوند. دیوار حفره ای دو دیواری هستند که به صورت یک دیوار ساخته می شوند. برای عایق کاری، فضای کمی بین این دو دیوار بلند می شود. این دو دیوار که برای عایق بندی فضای کمی بین خود دارند به برگ های دیوار حفره معروف هستند.

دیواره بیرونی را برگ خارجی و دیواره داخلی را برگ داخلی می نامند. فضای خالی یا اندازه حفره باید بین ۴ تا ۱۰ سانتی متر باشد. برگهای داخلی و خارجی باید ۱۰ سانتی متر ضخامت داشته باشند. این دو برگ دیواره حفره با پیوندها یا اتصالات فلزی برای یک پیوند قوی به هم متصل می شوند.

ساخت دیوار حفره ای
استفاده از دیوار حفره ای در کشورهای سردسیر رایج است. با این حال، فرد باید بداند که چگونه آنها ساخته شده اند، و چرا دیوار حفره‌ای معمولی ۲۷۵ میلی‌متری (۱۱ اینچ) که برای ساختمان‌هایی با ارتفاع بیش از دو طبقه مناسب است، از دو نیم آجر (دیوارهای ۴ تا ۱/۲ اینچ با حفره ۲ اینچی) تشکیل شده است؟ دیوار حفره ای از دو جهت مفید هستند. در مرحله اول، حفره از نفوذ رطوبت برگ بیرونی به داخل برگ جلوگیری می کند. ثانیا، آنها عایق عالی در برابر گرما و صدا هستند. با این حال، هنگامی که در کشورهای گرمسیری استفاده می شود، باید اقدامات احتیاطی کافی انجام شود تا آنها به محل پرورش مارمولک ها و حشرات تبدیل نشوند.

برگ داخلی بخش بیشتری از بار تحمیلی که توسط کف و سقف منتقل می شود را می گیرد. از این رو، دو برگ دیوار با گره‌هایی به هم می‌چسبند (بسته‌های دیواری) که معمولاً در فاصله ۹۰۰ میلی‌متر به‌صورت عمودی و ۴۵۰ میلی‌متر به‌صورت افقی در هر دوره ششم به صورت پلکانی قرار می‌گیرند. این بیش از دو کراوات در هر متر مربع می دهد. این اتصالات دیواری از سیم های فولادی ملایم با قطر 3 تا 4 میلی متر یا میله های MS ساخته شده. برای جلوگیری از زنگ زدگی آنها را در قیر داغ فرو می برند و سمباده می زنند یا از فولاد گالوانیزه ساخته می شوند.

فولاد گالوانیزه به دلیل جلوگیری از خوردگی فلز، برای این کار بسیار مناسب است. همچنین از این متریال برای ساخت پروفیل گالوانیزه‌ها استفاده می‌شود که در بسیاری ازموارد ساختمان سازی کاربرد دارد. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد این محصولات به مقاله‌ی پروفیل گالوانیزه چیست؟ در سیوان لند سر بزنید. در کارهای بسیار مهم ممکن است از مس استفاده شود. اتصالات سیمی با انتهای پیچ خورده خود به سمت پایین قرار می گیرند تا آب که ممکن است به داخل نفوذ کند، در حفره چکه کند.

پیوندی که برای هر دو برگ مورد استفاده قرار می گیرد، زمانی که ضخامت آن نصف آجر باشد، پیوند برانکارد است. جایی که برگ های داخلی برای حمل بارهای سنگین ضخیم تر می شوند. برای آن قسمت می توان از باند انگلیسی استفاده کرد. دیوار حفره ای نیاز به دقت قابل توجهی در طراحی و نظارت دارند. در غیر این صورت، کارایی آنها به عنوان عایق در برابر باران، گرما و سرما به طور جدی مختل می شود. مراقبت ویژه در بالا و پایین دیوارها و اطراف دهانه ها در ساخت دیوار حفره مورد نیاز است.

انواع دیوار حفره ای آجری
در برخی موارد دیوار حفره ای را با آجر می‌سازند که انواع گوناگونی دارد که در ادامه به برسی آن‌ها خواهیم پرداخت.


دیوار آجری حفره ای صندوقه‌ای
در گذشته‌ای نه چندان دور از این دیوارها به عنوان عایق حرارتی، برودتی و صوتی در بخش‌های مختلف خارجی، حیاط و … استفاده می‌شد. این دیوارها دو نوع پیوند داشتند. در نوع اول با استفاده از دو آجر طولی و عرضی، برای عرض دیوار ۲۰ سانتی متری، به صورت تیغه‌ای، چیده می‌شد. این چیدمان یک فضای خالی به ابعاد ۲۰*۱۰ سانتی متری ایجاد می‌کرد. در نوع دوم، پس از بنایی یک ردیف تیغه‌ای، یک ردیف مفروش سازی آجر در حالت تخت به شکل سر نما، سبب اتکا، اتصال و پیوند بیشتر در این نوع دیوارچینی می‌شد.

بیشتر بخوانید:بتن الیافی چیست؟

دیوار آجری حفره ای بال کبوتری
این دیوارها بیشتر جهت پیشگیری از چشم اندازهای خارجی به داخل ساختمان و همچنیت در مناطق کویری جهت کاهش اثرات بادهای سهمگین به کار برده می‌شد. در این نوع دیوارها، با رعایت دو راسته و یک کله در بین آن‌ها، شبکه‌ی آجرکاری و حفره‌ای به شکل بال کبوتر اجرا می‌شد.

دیوار آجری حفره ای جناغی
در این نوع دیوار حفره ای آجری، در ناحیه‌ی سر قطعات آجر به شکل افقی بر سر قطعات جناغی نشست می‌کنند. در این اجرا، یک رج برای اتصال و پیوند با آجرهای جناغی در ناحیه‌ی سر به کار می‌رود و سپس رج دوم با رعایت فضای خالی، سبب استقرار پای دیگری از حفره های جناغی می‌شود.

به طور کلی آجرها مصالحی پرکاربرد و مفید برای ساخت هر سازه‌ای که بخواهید، هستند و به دلیل در دسترس بودن و قیمت کم آن‌ها در هر پروژه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. سیوان لند ارائه دهنده‌ی انواع گوناگون این محصول است که شما می‌توانید با مراجعه به آن از قیمت آجر اطلاع یابید.

نکات ویژه ای که در ساخت دیوار حفره ای باید رعایت شود
حفره باید تا ۱۵ سانتی متر زیر سطح کورس ضد رطوبت گسترش یابد.
در زیر سطح زمین، دیوارها به صورت جامد ساخته می شوند یا ترجیحاً حفره باید تا ۱۵ سانتی متر زیر سطح ضد رطوبت با بتن ریز پر شود.
تحت هیچ شرایطی، DPC نباید فقط به دهانه یک برگ گذاشته شود. باید هر دو برگ دیوار را بپوشاند.
قسمت بالایی دیوار که به پایان می رسد نیز باید به مدت دو یا سه دوره زیر صفحه دیوار یا خط سقف به صورت جامد ساخته شود تا سر دیوار سفت شود و بار روی هر دو برگ توزیع شود.
دیوارها باید با استفاده از یک چوب چوبی معلق در حفره عاری از ریزش ملات نگه داشته شوند و در حین ساخت و ساز آن بالا بیایند.
برخی از آجرها ممکن است به طور موقت در سطح طبقه همکف رها شوند تا منافذی تشکیل دهند تا در پایان هر روز کاری، کف حفره از ریزش ملات پاک شود.
در موقعیت های باز، مطلوب است که چند مفصل عمودی در برگ بیرونی، در پایین حفره باز بگذارید تا آب تخلیه شود.
مقدار معینی تهویه به حفره برای جلوگیری از رکود هوا و رطوبت بیش از حد مطلوب است. می توان آن را با دریچه هایی، مثلاً 150 x 75 میلی متر (6 اینچ در 3 اینچ) در فواصل، نزدیک پایه و بالای دیوار، با باز گذاشتن چند درز تهیه کرد.
دیوارهای حفره نباید به صورت جامد در لبه‌ها [کناره‌های دهانه در و پنجره] ساخته شوند، مگر اینکه یک «مسیر ضد رطوبت» عمودی برای جلوگیری از حرکت آب به سطح داخلی تعبیه شده باشد. بنابراین میله های جامد بدون DPC فقط در مکان های نسبتاً سرپوشیده و جایی که سطح دیوار دارای ریخته گری ناهموار است مجاز است.
یک سرب، آهن گالوانیزه یا مواد مناسب دیگر که برای تشکیل یک ناودان یا ناودان ساخته شده است، می‌تواند در حفره بالای همه منافذ برای درها و پنجره‌های در معرض دید قرار داده شود تا آبی که ممکن است از طریق برگ بیرونی عبور کند.
دیوار حفره نباید زیر طاقچه های پنجره به صورت جامد ساخته شود و در این مرحله نیز یک مسیر ضد رطوبت مطلوب است.
مزایا و معایب دیوار حفره ای
مزایا
دیوار حفره ای برای جلوگیری از نم بهتر از دیوارهای ساختمانی جامد هستند.
آنها بهترین عملکرد را به عنوان عایق حرارتی دارند. می تواند انتقال گرما از محیط بیرون را کاهش دهد.
امواج صوتی در دیوارهای جامد سریعتر از دیوارهای توخالی حرکت می کنند. از این رو، دیوارهای حفره برای عایق صدا نیز بهترین هستند.
هزینه ساخت دیوار حفره ای حدود ۲۰ درصد کمتر از ساخت دیوارهای جامد است. از این رو مقرون به صرفه هستند.
معایب
برای ساخت دیوار حفره ای به نیروی کار و سنگ تراشی بسیار ماهر نیاز است.
نیاز به نظارت استاندارد در طول ساخت آن.
یک دوره عمودی رطوبت اثبات نیز برای آن ضروری است.
نکته: کیفیت سنگ‌های به کار رفته در این دیوارها، در پایداری و بقای هرچه بیشتر آن تاثیر گذار است و این کیفیت به محل پیدایش آن سنگ باز می‌گردد.

کلام پایانی
در این مقاله به برسی دیوار حفره ای و مزایا و معایب آن پرداختیم و دانستیم که چه زمان از این دیوارها در ساختمان سازی استفاده می‌شود. در واقع ساخت این دیوارها در برخی از موارد جهت پنهان سازی یا احتکار اشیاء یا اشخاص ساخته می‌شوند و می‌توان گفت که برای مخفی کردن ادوات جنگی بسیار مناسب هستند. به طور کلی این دیوارها مزیت‌های فراوانی دارد که می‌توانید با اهداف گوناگون اقدام به ساخت آن کنید.

 

منبع: سیوان لند

آرماتوربندی چیست ؟ صفر تا صد آرماتور بندی

۴ بازديد
آرماتوربندی، فرآیند چینش میلگردها است که در آن اتصال میلگردها به روش‌های مختلف صورت می‌گیرد. آرماتور در واقع همان میلگرد است که شکل گرفته است. از آرماتور برای تقویت بتن استفاده می‌شود. بتن در اصل شکننده است و در برابر نیروهای کششی مقاومت پایینی دارد. به همین دلیل تمامی نیروهای کششی در ساختمان به وسیله آرماتور تحمل می‌شود.
آرماتور بندی چیست ؟
آرماتوربندی، به فرآیندی گفته می‌شود که در آن میلگردها را به سایر محصولات فولادی که با ترتیب خاصی کنار هم چیده شده‌اند، به کمک جوشکاری یا بست فلزی به هم وصل می‌کنند. همانگونه که گفته شد، بتن به تنهایی توانایی تحمل نیروهای کششی وارده بر ساختمان را ندارد، لذا لازم استکه بتن را با میلگرهای فولادی تقویتکرد که در اصطلاح به آن آرماتور گفته می‌شود.

در واقع، ترکیب آرماتور با بتن تولید نوعی سنگ مصنوعی می‌کند که ویژگی‌های لازم جهت استفاده در امور ساختمان سازی را دارد. آرماتورها گاها به صورت میله‌های در هم تنیده و خم که در ستون‌ها و فونداسیون استفاده می‌شود، و گاها در سقف‌ها به صورت میلگرد ساده و راست روی هم قرار گرفته دیده می‌شود.
در صورت نیاز به الیاف ماکروسنتتیک کلیک کنید.

انواع آرماتور مورد استفاده را بشناسید
زمانی که صحبت از استحکام سازی بتن می‌شود، یکی از مهم‌ترین نکات، انتخاب میلگرد یا آرماتور مناسب است. در این راستا، کارخانه‌های مطرحی زیادی وجود دارند که آرماتور مورد نیاز ساختمان سازی را فرآهم می‌آورند، از جمله این کارخانه‌ها می‌توان به صنایع فولاد مبارکه اصفهان اشاره نمود. در ادامه به انواع آرماتور مورد استفاده در ساختمان سازی را بررسی می‌کنیم.

بررسی میلگرد نرم و بدون آج A1
این نوع آرماتور که در دسته میلگردهای نرم و بدون آج دسته بندی می‌شود، ویژگی‌های لازم برای جوشکاری را دارد. میلگردهای A1 در رده مقاومتی S240 قرار می‌گیرند. بیشتر استفاده از میلگردهای A1 در دورپیچی است چرا که این آرماتور بدون آج و دارای سطح صاف است.

ویژگی‌های میلگرد نیمه سخت A2
آرماتورهای A2 جزء آرماتورهای آجدار دسته بندی می‌شود. میلگردهای A2 که بیشتر به شکل منفرد و موازی دیده می‌شوند، در رده مقاومتی S340 قرار دارند. این مقاومت بالا دلیلی بر آن است که این نوع آرماتور برای جوشکاری مناسب نمی‌باشد. اما آرماتورهای A2 با توجه به اینکه قابلیت برش دارند، جهت خاموت بندی و مش‌بندی استفاده می‌شوند.

میلگرد سخت A3 چه ویژگی‌هایی دارد ؟
آرماتورهای A3، از دو نوع میلگرد قبلی سخت‌تر و دارای آج‌های ضربدری است. همانند آرماتورهای A2، آرماتورهای A3 نیز به دلیل مقاومت بالا برای جوشکاری و آهن گری ماسب نیستند. اما به دلیل مشخصات فیزیکی و شیمیایی مناسب، از آن‌ها به انوان میلگردهای طولی تیر و ستون و آرماتور بندی سقف استفاده می‌کنند.

بررسی کامل آرماتور با آج مرکب A4
میلگردهای A4 که جزء آرماتورهای سخت دسته بندی می‌شوند، در مقایسه با میلگردهای A3 استفاده کمتری دارند. این نوع میلگرد در رده مقاومتی S500 دسته بندی می‌شوند. بیشتر کاربرد میلگردهای A4 در ساخت پروژهایی سنگین ساختمانی است. البته در اجرای آرماتوربندی دیوارهای برشی می‌توان از این نوع میلگرد استفاده کرد.
تفاوت میلگرد با آرماتور در چیست ؟
برخی افراد آرماتور و میلگرد را به جای هم بهکار می‌برند در حالی که مفهوم این دو واژه متفاوت است. در پروژه‌های عمرانی، میلگرد به دو صورت ساده و آجدار ساخته و استفاده می‌شود که دارای گریدهای مختلفی است که هرکدام به منظور خاصی تولید شده است. اما به آن دسته از میلگردهایی که در المان‌های بتنی به کار می‌رود، آرماتور گفته می‌شود. در واقع بعد از اینکه میلگردها تحت تاثیر فرآیندهای مختلف از جمله برش و خم تغییر می‌کنند، دیگر مفهوم میلگرد برای آن‌ها کاربرد ندارد و آرماتور نامیده می‌شوند.

مراحل اجرای آرماتوربندی اصولی
از مهم‌ترین اقدامات ساخت سازه‌های مدرن و مقاوم، آرماتوربندی است. اجرای آرماتوربندی شامل هفت مرحله است، تمامی این مراحل باید قبل از بتن ریزی به صورت کامل و صحیح انجام شود تا بتن ریزی به بهترین نحو قال اجرا باشد. در زیر مراحل آرماتوربندی آورده شده است.

طراحی پلان ساختمان
مهندس معمار باید در ابتدا نقشه‌ای کامل از ساختمان و تمام جزئیات آن تهیه نماید. نبود نقشه ساختمان، در طول پروژه و آرماتوربندی مشکلات فراوانی ایجاد خواهد کرد. در پلان ساختمان، باید ابعاد ستون‌ها، تیرها و فونداسیون به درستی محاسبه شود. همچنین محل قرارگیری آرماتورها و فاصله آن‌ها از هم باید مشخص شده باشد. در مرحله طراحی پلان، تعداد و اندازه آرماتورها تعیین می‌شود.

خرید ملزومات لازم برای پروژه
در این مرحله، باتوجه به این که تعداد و اندازه آرماتورهای موردنیازتعیین شده است، بر اساس اطلاعات به دست آمده اقدام به خرید آرماتورهای موردنیاز می‌کنیم. سیوانلند، ازائه دهنده برترین برندهای ساختمانی، مرجعی معتبر برای خرید بتن است.شما می‌توانید با مراجعه به فروشگاه اینترنتی سیوان لند، از قیمت بتن و انواع دیگر مصالح و تجهیزات ساختمانی مورد نیاز خود مطلع شوید.

بررسی آرماتورها
انتخاب میلگردها در کیفیت و افزایش استحکام کششی بتن و در نتیجه مقاومت سازه اهمیت زیادی دارد. به همین خاطر لازم است که سالم بودن و کیفیت آرماتورها مورد بررسی قرار بگیرند. بررسی میلگردها در آرماتوربندی سقف، ستون‌ها، تیرها و فونداسیون الزامی است و توسط مهندس ناظر انجام می‌شود. انجام این مرحله در پروژه‌های ساختمانی بزرگ از حساسیت بیشتری برخوردار است.

آماده کردن امکانات آرماتوربندی
این مرحله شامل مواردی همچون خمکاری، برش و هرگونه تغییردر ساختار و سایز آرماتورهای خریداری شده است که نیاز به دستگاه و ابزارهای خاص دارد که نیاز است در محل پروژه موجود باشد.

انتخاب مناسب‌ترین روش آرماتوربندی
محکم و ثابت نگه داشتن میلگردها در سرجای خود زمان اجرای آرماتوربندی بسیار حائز اهمیت است. به طورمعمول با استفاده از سیم آرماتوربندی این مهم را انجام می‌دهند. سیم‌ها آرماتور، سیم‌هایی ازجنس فولاد است که‌ برای آرماتور بندی دارای مقاومت مناسب باشد.. روش‌های اجرای آرماتوربندی مختلف است که در ادامه به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت.

اجرای آرماتورنبدی
پس از انتخاب روش مناسب برای آماتوربندی، نوبت به اجرای آن می‌باشد. در این مرحله طبق نقشه‌ای که از قبل ارائه شده است، توسط تیم حرفه‌ای و زیر نظر مهندس ناظر، آرماتور بندی انجام می‌شود و در صورت بروز هرگونه مشکل و خرابی، مهندسناظر دستور به اصلاح آن می‌دهد.

قالب گذاری و بتن ریزی
بعد از انتخاب قالب مناسب برای بتن‌ریزی، قالب را در محل آرماتوربندی شده قرار می‌دهند و عملیات بتن ریزی را شروع می‌شود. عملیات بتن‌ریزی باید به طور دقیق و در شرایظ خاص انجام شود. در پروژهای بزرگ اغلب موارد استفاده از بتن آماده بسیار مناسب‌تر است. برای مطالعه بیشتر درباره انواع بتن اماده می‌توانید به مقاله نیوجرسی بتن مراجعه فرمایید.

از چه قالبی برای اجرای آرماتوربندی استفاده کنیم ؟
در بخش قبلی مطلع شدیم که یکی از مراحل اجرای آرماتوربندی، قالب‌گذاری است. روش‌های مختلفی برای اجرای قالب آرماتوربندیوجود دارد که از جمله آن می‌توان به قالب آرماتوربندی فلزی، قالب آرماتوربندی چوبی و قالب آرماتوربندی مدفون اشاره کرد. در مرحله طراحی پلان ساختمان، به جزئیات قالب آرماتوربندی آن اشاره شده است و باید طبق آن انجام شود.

لازم به ذکر است که قیمت قالب آرماتوربندی با توجه به نوع آن متغییر است. بهعنوان مثال، قیمت قالب‌های فلزی بیشتر از قیمت قالب‌ها چوبی است اما با توجه به مزایای قالب‌های فلزی، استفاده از آن مقرون به صرفه‌تر است. همچنین استفاده از قالب‌های مدفون درمحیط‌هایی که مرطوب و دارای درصدهای بالای نمک و سولفات است، گزینه مناسب‌تری است.
اجرای آرماتوربندی سقف چگونه است ؟
افزایش استحکام سازه با استفاده از آرماتوربندی قسمت‌ها مختلف آن حائز اهمیت است. یکیاز مهم‌ترین بخش‌های ساختمان که اجرای آرماتوربندی برای آن یک ضرورت به شمار میرود، سقف است. سقف‌ها از آن جهت که در برابری ساختمان نقش مهمی دارند، نیاز است تا با آرماتوربندی تقویت شوند تا بتوانند فشار وارده را تحمل نمایند. همچنین اجرای آرماتور بندی برای سقف از جهت بالا بردن مقاومت آن نسبت به آتش، آب، زلزله و حفظ شکل اولیه ساختمان، اهمیت دارد.

آرماتورهای که برای سقف استفاده می‌شود شامل اقسام گوناگونی از جمله، آرماتوربندی سقف تیرچه بلوک، آرماتوربندی سقف کرومیت، آرماتوربندی سقف دال بتنی و آرماتور بندی سقف کوبیاس است. در تمامی مواردذکر شده، آرماتور به صورت و طولی و عرضی استفاده می‌شود.

سیم‌ آرماتور بندی چیست و چه کاربردی دارد ؟
همناگونه که در بالا گفته شد، از نوعی مفتول که به سیم آرماتوربندی شناخته می‌شود برای محکم و ثابت نگه داشتن میلگردها در کنار هم به هنگام اجرای آرماتوربندی استفاده می‌شود. سیم آرماتوربندی سییاه رنگ است که که آن را به مفتولسیاه نیز می‌شناسند. این سیم‌ها در سایز و ضخامت مختلف وجود داردو بیشتربه صورت و کلاف و شاخه قابل عرضه است.

مزایا آرماتور بندی در سازه‌های بتنی
از جمله مزایای آرماتور بندی در سازه‌های بتنی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

افزایش استحکام کششی و برشی بتن را به دنبال دارد
پایداری سازه را افزایش خواهد داد
کاهش هزینه‌های نگهداری بتن را به دنبال دارد
باعث جلوگیری از ریزش و کمانش سازه می‌شود
شکل دادن متنوع به بتن امکان پذیر می‌شود
مقاومت سازه در برابر آب و آتش افزایش ‌می‌یابد
در پایان
اجرای آرماتوربندی در سازه، روشی نوین و به صرفه برای افزایش مقاومت بتن است. زیرا همانگونه که مطلع می‌باشید، بتن به تنهایی از مقاومت کششی کافی برخوردار نمی‌باشد. لازم به ذکر است، بتن با کیفیت به نوبه خود، از مقاومت کششی بهتری نسبت به بتن‌های دیگر بهره‌مند است.
منبع: سیوان لند

تاریخچه سیمان در ایران و جهان

۳ بازديد

 قبل از اینکه با تاریخچه سیمان آشنا شویم ابتدا باید نگاهی اجمالی به این ماده اعجاب‌آور داشته باشیم. شاید برای شما جالب باشد که بتن بعد از آب پرمصرف‌ترین ماده جهان است و سیمان رکن اصلی بتن است. سیمان در واقع همانند چسب عمل می‌کند و خرده‌سنگ‌ها را به هم می‌چسباند. از این خاصیت هم در کارهای ساختمان‌سازی و هم در ساخت اشیای کاربردی مختلف استفاده می‌شود.

تاریخچه پیدایش اولیه سیمان
ماده اصلی سازنده سیمان آهک است. شاید اولین‌بار، زمانی که به سنگ‌های آهکی آب‌رسیده است، حالت مایع خمیری ایجاد شده است و سنگ‌های مجاور را به هم چسبانده است. انسان‌های نخستین نیز با تقلید از طبیعت، از آن برای چسباندن خرده‌سنگ‌ها به همدیگر و ساختن ظروف اولیه استفاده کرده‌اند. در بدو شروع حیات، انسان‌ها به‌صورت ذاتی نیاز به داشتن ظروفی بودند که محکم‌تر از ظروف گلی باشد و به‌راحتی همانند ظروف گلی قابلیت شکل‌پذیری داشته باشد؛ اما با کم‌ترین ضربه‌ای شکسته نشود پس شروع به ساختن ظروفی با ملات ابتدایی کردند. بعد از مدتی نیز کاربرد این مخلوط چسباننده اولیه که ما به آن سیمان اولیه می‌گوییم را به‌عنوان ملات برای ساختن پناهگاه‌های اولیه درک کرده باشند و از آن در ساخت‌وسازهای اولیه استفاده کرده باشند.
علت نام‌گذاری سیمان
در رم باستان، از مخلوط آهک پخته‌شده و سنگ‌ریزه همراه با آب، بتن اولیه را ساختند و از آن در ساخت‌وساز استفاده کردند. ساختمان‌هایی که به‌وسیله این ماده ساختند را Opus Caementitium نامیدند. به‌مرور به خمیری که حاصل از ترکیب آهک پخته‌شده و سنگ‌ریزه و آب به دست آمد Cementum گفته شد.

در واقع Cementum خرده‌سنگ‌هایی بودند که از کوه‌های آتشفشانی جمع‌آوری و پودر شده و با آهک مخلوط می‌شدند. سیمانی که از گرد خاکستر سنگ‌های آتش‌فشانی به دست می‌آمد بسیار محکم‌تر از انواع دیگر سیمانی بود که با سنگ‌های غیر خاکستری ساخته می‌شد. یونانی‌ها نیز از خاکستر آتشفشانی کوه سان تورین (پوزولان – تراس) را با آهک پخته شده که به آن آهک شکفته شده نیز گفته می‌شود ترکیب کردند و بناهای با عظمتی ایجاد کردند. رومی‌ها از خاک مشابهی که در نزدیکی خلیج ناپل یافت می‌شده استفاده کردند و بناهایی بی‌نظیر در جنوب فرانسه نظیر Basilica ، Roman Pantheon و Pont du Gard ساختند که در طول قرن‌ها از گزند عوامل مخرب طبیعی همچون بادوباران در امان مانده‌اند.
تاریخچه سیمان مدرن
شاید قرن هجده و نوزده، را باید مبنا زمانی اصلی کشف سیمان به گونه امروزی دانست. در این دو قرن مجامع علمی به‌صورت رسمی شروع به تحقیق در مورد همه پدیده‌ها و مواد موجود در اطراف خود کردند. سیمان نیز جزو یکی از موارد موردعلاقه دانشمندان بود، زیرا روزبه‌روز جامعه شهری گسترده‌تر و نیاز به ساخت‌وساز و داشتن بناهایی با استحکام، بیشتر موردتوجه قرار می‌گرفت. افراد زیادی در این زمینه شروع به تحقیق کردند؛ اما سرانجام قرعه کشف خواص هیدرولیکی سیمان در سال ۱۷۵۶ به نام جان اسمیت ون افتاد. ناگفته نماند که قبل و هم‌زمان با فعالیت او، نیز افراد زیادی این خواص را درک کرده و در مورد آن تحقیق کرده بودند. در ادامه به افراد شاخص در زمینه کشف سیمان امروزی و فعالیت آنها اشاره می‌شود.
جان اسمیتون کاشف سیمان
این شخص یک مهندس انگلیسی بود که به‌صورت دقیق و مفصل در مورد خاصیت هیدرولیکی و چسبندگی ترکیبات موجود در خاک رس شروع به تحقیق کرد. او دنبال پیداکردن ملاتی مقاوم در برابر آب دریا، به‌منظور مرمت فانوس دریایی ای استون Eddystoneدر نزدیکی منطقه پلی موت بود. او ملات‌های مختلفی را با مصرف آهک‌های مختلف مورد بررسی قرارداد. پس از آنکه نمونه‌ها ساخته شد و خود را گرفت آنها را در زیر آب گذاشت و به این نتیجه رسد که بهترین ملات از پختن نوعی سنگ آهک به نام Glamorgan به دست می‌آید.

در صورت نیاز به الیاف فولادی کلیک کنید.

او به این نتیجه رسید که آهکی که بیشترین ماده نامحلول در آب را دارد، دارای خاصیت هیدرولیکی بیشتر است. پس از تحقیق بیشتر او متوجه شد که این مواد نامحلول کوارتز و خاک رس موجود در آهک است. در سال 1780، Bryan Higgins انگلیسی بی‌خبر از اکتشافات اسمیتون، سنگ آهک را از نظر دی‌اکسیدکربن موجود مورد بررسی قرارداد و متوجه شد صورت پختن آن در درجه حرارت بالاتر و استفاده از خاکستر چوب، ملات بهتری به دست می‌آید. همچنین او متوجه شد که آهکی که دارای ناخالصی‌های رسی و یا گچی باشد ملات مرغوب‌تری می‌سازد. یک نفر انگلیسی دیگر بنام جیمز پارکر در سال ۱۷۹۶، سیمان دیگری را به نام سیمان رومی به بازار معرفی کرد. این سیمان (آهک آبی) از پختن قلوه‌سنگ‌های آهکی رسی دست می‌آید و بسیار مستحکم است.

در آلمان J.F.John ، در مسابقه تفاوت خواص آهک‌های مختلف توانست به جواب این سال دست یابد که تفاوت خواص آهک‌ها که تأثیر مستقیمی در نوع سیمان ساخته شده دارد به تفاوت در مقدار ترکیبات رسی سنگ آهک دارد.
تاریخچه سیمان | کاشف سیمان پرتلند
در ۲۱ اکتبر ۱۸۲۴ یک بنای آجرچین بنام ژوزف آسپدین (Joseph Aspdin) در انگلستان از پختن مخلوط سنگ آهک و خاک رس، در درجه حرارت بالا به آهک آبی فوق‌العاده‌ای دست‌یافت. او نام این محصول را سیمان پرتلند (Portland Cement ) گذاشت که امروزه نیز سیمان پرتلند به‌صورت گسترده‌ای در دنیا مورداستفاده است. هرچند که تفاوت زیادی بین سیمان پرتلند اختراع شده در سال ۱۸۳۴ و سیمان پرتلند امروزه وجود دارد. علت نام‌گذاری این نوع سیمان این بود که بتن دست آمده از این نوع آهک، شباهت زیادی با نوعی سنگ آهک، در جزیره پرتلند، در جنوب انگلستان داشت.حال که با تاریخچه سیمان در جهان آشنا شدید، به‌صورت مختصر به تاریخچه سیمان در ایران می‌پردازیم.
تاریخچه سیمان در ایران باستان
شاید به‌دور از انصاف باشد که ایران باستان را در زمینه ساخت‌وساز، و اختراع سیمان بعد از رومیان و ملل دیگر دانست. آنها از یک نوع سیمان ابتدایی در ساخت اولین سد قوسی جهان به نام سد ایزد خواست استفاده کردند. اولین ملات آهکی نیز در ایران کشف شده است و این نشان می‌دهد که ایرانیان از دیرباز از خواص آهک پخته شده مطلع بودند. حتی قبل از چینیان که از یک نوع ملات سیمانی در ساخت دیوار چین استفاده کرده‌اند. در مناطقی در اطراف خلیج‌فارس از یک ملات سیمان مانند استفاده می‌شده که به آن ساروج می‌گفتند. معروف‌ترین ساروج، معروف به ساروج خمیر است که در بندر خمیر تولید می‌شده است. هنوز برخی از تأسیسات ساخته شده با این ملات سیمانی در نقاطی از استان بوشهر و بندر لنگه وجود دارد که نشان می‌دهد ایرانیان به سبک و سیاق خود این ماده را می‌شناخته و به‌صورت گسترده در ساخت‌وساز بناهای مختلف از آن استفاده می‌کردند.

تاریخچه سیمان مدرن در ایران

سیمان به شکل امروزی برای اولین‌بار در سال ۱۳۱۲ وارد ایران شد و اولین کارخانه سیمان کشور در سال ۱۳۱۲ در شهرری در نزدیکی تهران افتتاح شد. ظرفیت روزانه این کارخانه ۱۰۰ تن بود. در سال ۱۳۱۴، کارخانه دیگری با ظرفیت روزانه ۲۰۰ تن در سال ۱۳۱۵ در کنار کارخانه قبلی ساخته شد و در سال ۱۳۱۶ بهره‌برداری از واحد دوم انجام گرفت.

سخن پایانی
در این محتوا به بررسی تاریخچه سیمان پرداخته شد. این ماده بعد از آب، پرمصرف‌ترین ماده جهان است و مانند چسب برای چسباندن مواد اولیه در ساخت‌وساز استفاده می‌شود. شاید انسان‌های اولیه، برای اولین‌بار، زمانی که بر روی سنگ‌های آهکی آب ریخته و خمیری چسبناک ایجاد شده است به قدرت آن برای چسباندن سنگ‌ریزه‌ها استفاده کرده‌اند. اسم سیمان cement برای اولین‌بار در رم باستان از واژه Cementum گرفته شده است و به معنی سنگ‌ریزه‌های آتشفشانی است. سیمان به شکل امروزی توسط جان اسمیتون کشف شد. البته تعداد زیادی از افراد در همین زمان بر روی سیمان کار کردند. از جمله یک بنای آجرچین بنام ژوزف آسپدین (Joseph Aspdin) که سیمان پرتلند را اختراع کرد. تاریچه سیمان در ایران باستان، نیز بسیار جالب است زیرا در کشور ما زودتر از هر کشور دیگری از ملات آهکی برای ساخت و ساز استفاده شد و اولین سد قوسی دنیا به نام سد ایزدخواست با همین ملات درست شد. از ساروج نیز در منطقه جنوبی ایران استفاده فراوانی شده است که بقایای بناهای ساخته شده با آن در بوشهر و بندر لنگه وجود دارد.

منبع: سیوان لند